Kjære Julenissen…hvis du fins…

Kjære julenissen? jeg ser deg overalt. En veldig populær skikkelse, enda du døde for mange år siden i følge historien. Du er smittsomt.  Du inspirerte meg til å lage Lussi.

 

                                                                 Og nisse kjerring

            Og nisse familie. Noen jeg har laget, noen jeg har fått

har også laget snø nisser  jeg kledde meg ut til og med som en nisse frue og delte ut gaver

 
Pyntet hjemmet med små nisser


Jeg er rett og slett blitt smittet. Alt handler nesten om deg. Jeg tror julen  blir aldri det samme uten deg. Du har vært en symbol på gavmildhet. Men, kanskje du fører oss til feil retning?

Hvorfor det? Fordi denne dagen   skulle  vi egentlig feire Jesus fødselsdag. Men, hvor er Jesus midt i det hele? I alle butikkene, ser man nisser i alle fasonger, størrelser, fine eller stygge. You name it. Men, jeg savner noe? Ingen julekrybbe? Finnes det fortsatt noen som leser juleevangeliet før man inntar julematen? 

Men jeg må i hvert fall ha det hjemme hos meg. Jesus med familie og tre vise menn.

 

 må ha engler også

I tillegg sier vi: julevask, julekaker, julebord, julegaver, juleklær, juledrikk, juletree, julelys, julekos, julemat osv.

 

Hvorfor kan vi ikke si:

Jesu vask, Jesu kaker, Jesu bord, Jesu gaver,

Jesu klær, Jesu drikk, Jesu tre, Jesu lys?

Neiiiiii?det kan vi ikke. For da blir vi ledd av. Merkelig! Den som har dagen får ikke æren.

Vel, hvordan man feirer julen er opp til hver enkelte, ettersom historien forteller at det ble feiret jul (jol heter det før) i Norge før kristendommen kom til Norge.


Fra wikipedea Selve navnet jul stammer fra norrønt jól [2] eller jólablót, fra den opprinnelige, hedenske offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden, som var lagt til 12. januar. Håkon den gode påbød på 900-tallet at landet skulle feire jul den 25. desember, samtidig med når den kristne høytiden ble feiret over hele Europa, og søkte å stoppe det hedenske offerritualet, som en del av en politisk prosess i å kristne Norge. Derfor fikk den kristne høytiden overta det gamle navnet «jul».

 

Vel, hvis nissen finnes, da har jeg en bønn til han:

 

 

              Ligaya means joy på engelsk. Mitt virkelig navn. Joy er mitt kallenavn på bloggen:)
                                                                      JOY

9 kommentarer
  1. Masse fine nisser og en flott nisse fru:):) Ikke minst en på minnelse om hva julen handler om……..
   Ja, du har et godt poeng. Jeg såg det ble diskutert på nyhetene i går hvor mye man skulle betone det kristne budskapet i julen. Det har nok dessverre gått tilbake å blitt et midtvinterblot i stor grad, etter min mening:D
   Joda, jeg har julekrybbe! En periode i livet mitt skulle jeg ikke ha nisser i det hele tatt hjemme. Det har jeg revurdet, det er ikke mest det ytre pynt som er viktig, men om man glemmer julens budskap. I Norge i dag er jul mest en kjøpefest og en orgie i mat;);) Litt stygt sagt, satt på spissen, men det kan bli i meste laget, og jeg er med på det;);)

  2. Livsrom: setter veldig pris for din hjertevarme kommentar og jeg følte at jeg klarte å formidle buskapet. God advent til deg. Ja, det er hva som inne oss egentlig som teller.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg