Dagbok

Det er alltid deilig å minnes det gode ting som skjer i hverdagene selv om det er bare de små tingene.

Dette selfiebilde av meg og min venninnene ble tatt søndag da vi var i Sentrumkirken. Det å vite at man ikke står alene i troen til Gud er stort for meg. Det varmer mitt hjerte å se dette bildet.

Bakt rundstykker med skinke, purreløk og ost i går for dagens tur med de eldre og det var vellykket. Jeg var så spent om jeg ville rekke å bli ferdig med den og deigen ville heve fort. Og det gjorde den heldigvis.

Inne gapahuken hvor jeg sammen med de eldre og andre ansatte tilbrakte en koselig stund.

Utenfor gapahuken

Dagen før, bakte jeg sjokolademuffins som jeg tenkte å servere til Cowboyfesten som jeg har planlagt for de eldre. Disse ble lagt i fryseren.

Takknemlig for middagene som min mann laget for oss i de siste dagene. Her er kjøttkaker med erter, potet og gulrot

Lammekjøtt med salat og ris.

I dag gleder jeg meg fordi en sushibar åpner i dag i nærheten. Og da vi skal ha sushi til middag.

Enn du? Hvordan dagene dine har gått i det siste?

Hva er det du ser?

HVA ER DET DU SER?
Øynene våre er som en brønn, den kan sluke mye! Det er ubegrenset hvor mye vi kan se med våre øyne dag ut og dag en. “ Eyes are the windows to the soul.» Vi kan se nøden eller hvordan et menneske har det gjennom det vi ser i deres øyne.
Men har du tenkt over hvordan vi blir påvirket av det vi ser hverdag? Fra vi våknet om morgenen før vi skal lukke øynene om natten? Hvor mye skal vi la oss påvirke av de vi ser? Alt vi leser i media påvirket oss på ett eller annet måte.
Vi ser vold, elendighet, sykdom, suksess, falskhet, krig, dødsfall, grådighet over makten osv.
I siste tiden har det skjedd noe forferdelig. Mange mennesker døde i en container. Menneskesmugling på det verste ifølge nyhetene. Mennesker som ofrer alt for å få en bedre fremtid andre steder i verden, men mistet livet på grunn av det. Jeg tenkte på familiene som de forlot hjemmefra. De har det sikkert veldig tøft. Hvem kan trøste dem da? Håpet blir knust i tusen biter.

VI SER BARE ROT I POLITIKKEN
På hjemmefronten, har vi skiftet ordførere flere ganger i løpet av en måned og ennå er saken ikke ferdig. Hva gjør en menig mann da? Blir vi holdt for narr? Det står om det i media. Man lurer når skal politikere tenke på befolkningen isteden av deres egne agendaer?
Det spares og spares overalt og man blir usikker på om man har arbeid i det kommende året. Klarer man å samarbeide med befolkningen med den kommunen vi slår sammen med når politikerne ikke klarer å bli enige?
Jeg tenker…klarer jeg å fortsette med den jobben jeg har nå som gir livsglede til de eldre etter sammenslåingen? Blir det tatt hensyn til de eldre når kassa er tom? Hva med skolebarn?

Ja, vi klarer sikkert å gjøre noe på et eller annet vis…

EN HELGEN
Mor Teresa er et eksempel på det. Hun fikk et kall fra Gud om å vie sitt liv til å hjelpe de fattige. Hun så nøden og gjorde noe med det. Hun grunnla ordenen « Missionaries of Charity» som hjalp fattige og syke i Calcutta. Og hun ble en inspirasjon for mange. Det var sikkert mange gatebarn som fikk hjelp gjennom henne. Vi kan kanskje ikke gjøre alt som Mor Teresa hadde gjort, men det finnes mange gatebarn overalt. Hvis vi kan bare hjelpe en, bidrar vi med noe.

REDDET HUNDREVIS AV BARN
Johan van Hulst reddet hundrevis av jødiske barn under andre verdens krig. Han så jødiske barn som trengte hjelp under krigen og gjorde noe med det. Under krigen skal van Hulst ha vært med å redde mer enn 600 jødiske barn og babyer fra gasskamrene. Tenkt at han reddet mange babyer.

ABORT
Jeg tenker på i disse dager hvor mange aborterer babyer de ikke vil ha. Det passer ikke. For ung til å ta ansvar. Babyen blir i veien for karrieren eller ble uheldigvis unnfanget over en alkoholpåvirket tilstand. Man kan lure hvor mye verdt er det et menneskeliv som har nettopp begynt? Heldigvis fantes det en mann som het Johan van Hulst som brydde seg. Og jeg tror at det også finnes mange som han også i disse dager.

Da jeg holdt på min morgenandakt en dag, leste jeg i Matteus 9:36 hvor det står « Og da han ( Jesus) så folkemengden, syntes han inderlig synd på dem, for de var forkomne og hjelpeløse, som sauer uten hyrde.»
Da tenker jeg plutselig hvordan jeg ser andre mennesker. Gjør jeg noe med det jeg ser hverdag?
Eller gjør jeg bare tingene fordi det er forventet av meg?

Hva kan vi gjøre for å kunne bidra med noe positiv der vi er?
Kanskje vi kan begynne å bry oss mer hvordan andre har det og ikke bare fokusere på oss selv? Hva vi skal spise, hva slags klær vi skal bruke, hvor vi skal reise på ferie, hvordan skal vi se perfekte ut i verdens øyne? Det er vel ikke galt å tenke på alle disse tingene, men noen ganger er det bare disse tingene som opptar oss at vi glemmer at det finnes andre ting enn hvordan vi skal tilfredsstille oss selv.
John Kennedy sa det» Ask not what your country do for you – ask what you can do for your country.” Og hvis vi kan praktisere disse ordene i familiekretsen vår, på arbeid og ellers i samfunnet, jeg tror verden blir et bedre sted å være for hver og en.
Målet mitt i hvert fall hverdag er å gjøre en forskjell der jeg er!
Bli bedre person enn den jeg var i går.
Til å finne lys i mørket.
Bli mer løsningsorientert enn en person som ser bare problemer og hindringer

I bibelen står det: Som dere vil at andre skal gjøre mot dere, slik skal dere gjøre mot dem. Lukas 6:31

Enn du?
Hva ser du rundt deg?
Er det noe kan gjøre noe med?

Hva gjør du når du ikke får det til?

OPPGITT

Har du hatt den følelsen av du har så mye ting du bør gjøre og det føles umulig ut å få gjort all ting unna? « Nå, gir jeg opp, altså» kan du si!

ØVERSVØMT

Jeg for eksempel blir oversvømt av ulike prosjekter som jeg bør gjøre og har planlagt å utføre både på arbeid og i hjemmefronten og det føles som jeg har tatt vann over hodet.

ARBEID
På arbeid er det planlagt høstfest, julemarked, juleverksted, cowboyfest, utflukter i tillegg til mange aktiviteter som vanlig. Alt krever planlegging, forberedelser, koordinering og masse andre ting. Og jeg vet ikke lenger mitt arme råd  om helsa mi strekker til alt.
I tillegg har jeg dårlig samvittighet for huset som aldri blir rent nok. Jeg skulle ha skiftet gardiner for lengst, skiftet duker osv. Jeg får aldri en uthvilt helg.
Hekle prosjekter som ligger i dvale, bøker og blad som hopper seg opp, som jeg ønsker å lese for å komme meg litt bort i virkeligheten og leve i andre manns drømmer, men ikke får den «me time» tiden.
Det er en ting som mitt hjerte brenner for og jeg gjør virkelig en god innsats der, men ser ikke gode resultater. Skuffelse etter skuffelser står i kø. Hva gjør jeg da? 

Jeg hadde en venninnene engang som sa til meg at ikke tenkt på ting du ikke lenger klarer å gjøre, men tenkt på alt du har gjort isteden. Hun har vel rett i det.

INSTAGRAM

I dag leste jeg et innlegg i Instagram at grunnen til at vi ble født med begrensninger er fordi vi trenger Jesus til å fullføre det vi ikke kunne.
Friheten kommer ikke fordi vi ikke har krisis å løse, ingen arbeid å utføre, eller alt går etter planlagt, men å lære å elske de tingene vi gjør. Da blir alt lettere.
Mannen min sier alltid til meg at Roma er ikke bygd opp over natta, men jeg skulle ha alt ting ferdig i går.

EN PÅMINNELSE

Jeg må vel minne meg selv at selv om jeg ikke rekker å vaske rundt hele huset…særlig like før jul, ikke klarer å legge ut et eller to blogginnlegg hverdag eller lese andre manns blogginnlegg, ikke klarer å gå tur hverdag, ikke klare å fullføre ulike prosjekter etter planlagt tid, ikke klarer å la være i å spise kaker midt i uke, ikke får tiden til å besøke den ene og det andre, ikke klarer å gjøre så mye som alle de andre klarer å gjøre at jeg ikke må bli stresset eller oppgitt fordi alt har sin tid. For egentlig, klarer jeg bare gjøre de tingene som helsa mi tillater. Hvorfor pine seg selv da?
Det er også godt å bli påminnet at jeg kan kaste mine byrder til Gud når alt er for tungt å være og han gir meg hvile.
Og så lenge Gud er med i alt jeg gjør, kan ha gi meg den den rette motivasjonen til å gå videre, tror jeg. Han kan hjelpe meg å prioritere rett og blir mer frimodige til å ta imot utfordringer. Finne glede i alle ting til og med i skuffelser.

Ukens oppmuntring: Se mulighet i umulighet. Med Jesus…vi kan gjøre det umulige.
Enn du?
Hvordan takler du tidspresset, å være stresset eller utfordringer?

 

Bestemors HAGE

  • Nytt prosjekt på gang. Fant denne oppkriften fra en handarbeidbok jeg kjøpte på en kiosk i et sykehus da jeg var der på sn sjekk en gang. Det kalles bestemors Hage. Oppkriften så innviklet ut, men jeg fant ut at jeg skal prøve litt om gangen.

Arbeidsprosessen hittil:)

Kommet til 16 omgangen. Halvveis ferdig. Håper jeg klarer det:)

Har du prøvd å hekle et slik mønster før?

Eller har du nor prosjekt på gang?

Ønsker deg en god dag!

 

 

 

Hjemmelaget gresskar

Ja, det kryr av gresskar overalt og jeg som liker å gjenbruke ting fant ut at jeg kan lage en gresskar uten å odelegge ett gresskar som man kjøpes på butikken. 

Her er min hjemmelaget gresskar fra garnrester.

Jeg fant ulike garnrester

Jeg klippet to runde mal fra lokket av soddspanet. Klippet hul i midten. Brukte en rundt kopp som mal. Etterpå snurret jeg rundt flere lag med garn.

Jeg brukte litt grønne farger i tillegg

Klippet i midten og knytte sammen som en dusk

Fant en kvist   og blad fra et kirsebær tre som jeg limte på dusken.  

Enkelt å lage og barna kan også være med på det:)

Pynter du med gresskar hjemme på denne tiden?

Noen høydepunkter i denne uka

 

Gårsdagens middag laget av min mann. Beste bacalao for ganen min.

Små hender som tegner og fargelegger sammen med de eldre da vi var på besøk til en  barnehage denne uke.

De eldres hender som hjalp meg med å bake kanelsnurrer på jobb torsdagskveld. 

Baksten luktet og smakte godt. Livsglede for alle sammen.

Hvordan gikk uken din? 

Hvordan lage et juletre av eggekartonger

Ja, selv om det er to nesten to maneder igjen til jul er forberedelsen i gang for mange blant annet shopping av julegaver eller lage julepynt.

På aktivitessenter der jeg jobber, har jeg begynt med å planlegge hvordan vi skal dekorere veggene til jul. Ettersom det er mange aktiviteter som foregår der som ellers er det fint å starte tidlig. Og i dag har jeg limt de siste blomstene på en tykk pappkartong som jeg har malt med grønnfarge. Og vips er den ferdig. Mangler fortsatt foten, men de er fort gjort. Henges til veggen på arbeid slutten av november måned. 

Forresten, de eldre har vært med på å male blomstene og elevene fra skolen har vært med på å klippe blosmtene og male. Jeg mønterte det:) 

Ideen av å lage blomster fra eggkartong så jeg på Pinterest hvor det ble brukt til å lage en blomsterkrans. Jeg fant ut at jeg kan bruke det til å lage juletre. De eldre syntes det var veldig fint.

Og hvis du lurer på hvordan det blir laget, her er metoden:)

Klippet eggekartong til små blomster

Runde av kantene med saks og male det med ulike farger

 

Her er ek eksempel av et ferdig laget blomster. Jeg brukte limpistol til å lime sammen.

Monter flere lag og dekorere med en farget knapp. Bladene er klippet fra en dorull som ble malt med grønn farge.

Hvis du har en stor papp liggende hjemme, så er det bare å tegne et juletre på det og klippe det. Male med grønn farge.

Slik ser det ut før det bli ferdig!

Du kan velge fargene på blomstene selv. Lykke til.

En billig og anerledes pynt til jul! 

Utlendinger! Snyltere?

 

Fremmedfolk!

Det florerer av utlendinger i Norge nå. Det var ikke slik da jeg kom til Norge for 30 år siden.  Nå, kryr det av dem uansett hvor man snur seg. Ulike hudfarger. Jeg er en av dem.  Generelt blir utlendinger kalt med mange navn.

De negative: Snyltere, fattige, dumme, stakkarslige, kravstore, analfabeter, svartinger, gulinger, terrorister, sta osv.

De positive: åpne, snille, ydmyke, arbeidsomme, omsorgsfulle, flinke osv.

 Som en utlending i Norge, ble jeg kalt svarting selv om huden min er brun og en stakkars en selv om jeg ikke har spurt om hjelp. Men jeg ble også betegnet med mange gode ord som omsorgsfull, snill, positiv, flink og arbeidsom.

Mange av betegnelser stemmer kanskje til noen både de negative og positive, men man kan ikke generalisere fordi utlendinger har ulike kulturbakgrunn, språk og oppvekst.

 

MOBBING

Jeg har hørt en historie fra en venninne av meg som har fått praksis fra et sykehjem fordi hun har lyst til å bli et helsefagarbeider. Hun fikk spørsmål fra en hvorfor hun skal gjøre det? Kan ikke hun bare jobbe på renhold akkurat som thailendere. De er fornøyd med å være renholdere, fikk hun fortalt. Hun ble frosset ut av en del og ble ikke inkludert. Heldigvis, tok andre kolleger affære og det ble slutt på fordømmelsen.

 

Men det var ikke bare henne som ble fordømt, men også thailendere og renholdere. Har man ikke rett til å utdanne seg til noe man liker å gjøre fordi man er en utlending? Thailendere jobber faktisk med ulike yrker de også. Og hvis man liker å være renholder, hva som er galt med det? Er man mindreverd da?

Jeg jobbet selv som renholder i mange år og har til og med fagbrev om yrket. Men måtte slutte på grunn av helsa. Utdannet meg som aktivitør isteden og trives bedre med å jobbe med mennesker. Bedre for min kropp og sjel.

På sykehjem der jeg jobber er vi flere utlendinger som har fått jobb. Vi er godt mottatt. Norske arbeidskolleger sier at vi gjør en god jobb😊

 

BEDRE LIV

For mange år tilbake utvandret også norske folk til Amerika for å få et bedre liv. De levde som utlendinger der.  

Vi utlendinger dro også til Norge får å få et bedre vilkår. Det gjør mange svensker også. Reiser og jobber i Norge fordi det får høyere lønn.

 Hva som er galt med det? Er ikke det mennesker trakter etter uansett hudfarger? Et bedre liv? Mer utdanning og kunnskap? Å bli anerkjent som likeverdig?

 

Som utlending, synes jeg stort sett at norske folk er snille og rettferdige. Vi utlendinger bør være takknemlige for å ha fått den muligheten til å bo her. Ikke alt er perfekt, men det finnes ikke et perfekt sted eller mennesker uansett hvor man drar hen. I tillegg, har jeg bodd så lenge i Norge at jeg tenker nesten som en nordmann.

 

BLE IKKE TRODD

Noen tror at vi bor bare i huler på Filippinene og ikke har noe strøm. Jeg ble spurt om det engang.  Når jeg sa at vi har shoppingsentre på Filippinene som er så store at hele dagen er ikke nok for å ferdes der inne, ble jeg ikke trodd. At de er faktisk mange rike folk på Filippinene er det utenkelig for noen ettersom det er som oftest bare slummen på Filippinene som blir vist gjennom media. I tillegg reiser som regel filippinske folk utenlands for å få et bedre liv. Uansett hvilket land man reiser til, finnes det filippinske folk der som søker lykken. Da er det ikke noe rart at filippinske folk ble sett på som fattige folkeslag.

 

 

UTLENDINGER! HVORDAN VI ER?

 Vi blir betegnet som igler som suger blod fra andre for å overleve. De sier at vi tømmer Norge for penger fordi vi sender mye penger til familiene våre til hjemlandet hvor vi kom fra.

Jeg forstår jo nordmanns skepsis for utlendinger. Det er normalt at man bryr seg om fremtiden sin og det er jo forståelig at hver og en ønsker å verne sin. Utlendingene er en av dem som nordmann frykter som kan ødelegge Norges velstand. Det blir snart for mange av oss og det blir født mer barn i familie med utenlandsbakgrunn enn i vanlig norsk familie. Mer og mer penger blir brukt for å hjelpe flyktningene. En god gjerning, men den faller ikke i god smak for mange.

 Som utlendinger ønsker vi også å verne våre. Så hvordan løser man det? Jeg leste en gang at Amerika er som « a pot of stew ( lapskaus) ». Ulike raser, hudfarger og språk, med de går i lag. Mangfoldet beriker landet. Norge kan også bli et slik land….

 

 

SNYLTERE

Men når man tenke seg om, snyltere finnes overalt uansett hudfarge. Det finnes også fattige folk i Norge. Tiggere osv. Mange nordmann er også kravstore og kan også være en såkalt terrorist. Breivik er et eksempel på det.

Ja, vi blir kalt både den ene og det andre uansett hvilket land vi ble født i. Fet, stygg eller dum. Grådig, gjerrige, sladrekjerring, osv. Det er opp til oss å lage en slags omdømme for oss selv. Til syvende og sist, uansett hva vi måtte ha gjort eller ikke gjort, folk dømmer oss etter hva de synes er rett eller galt. Men hvem som har rett og hvem som er galt? Hvis du er for snill, da er du dumsnill. Hvis du er godtroende, da er du naiv. Hvis du er nysgjerrige, da er du for plagsomt. Hvis du er for flink, da er du hovmodig. Hvis du tror på Gud, da er du dum ifølge de som ikke tror.  Hvis du ikke tror på Gud, da er du også « a fool» i følge bibelen.

HVA MED GUD?

Hva slags omdømme har han?

Han ble også kalt med mange navn blant annet urettferdig. Goder er ikke riktig fordelt til alle mener noen. Mange sulter i hjelp mens andre bader i rikdom. Det er krig overalt. Hvor er hamn da?

Blind, ser ikke ondskap i verden eller ikke gjør noe med det.

En fantasifigur.

Døv! Svarer ikke på bønner.

Streng som sier du kan ikke gjøre dit eller dat.

En slags geni i lampen som blir tilkalt når man behøver hjelp som mennesker ikke kan få ordnet selv.

Da Jesus levde på jorden ble han også kalt med mange stygge navn selv om han gjorde bare gode gjerninger. Han ble hånet. Jesus sa at hvis vi følger han, blir vi også kalt med mange stygge navn. Vi blir også hånet.

Men han sa også at vi skal gjøre større gjerninger enn han han hvis vi bare tror.

 (Johannes 4:12)

Og hvis man har tro som et sennepsfrø, kan man flytte et fjell. (Matteus 17:20)

Så det handler om TRO!

 

Etter min erfaring, har Gud vært god…enset det etter en stund. Det var han som løftet meg opp fra gjørmen og renset meg. Ga meg nytt håp og et nytt liv. En sikker anker i stormen. En som leder meg til den rette veien jeg bør gå. Han sørger for alle mine behov. Var med meg i alle farer. Så jeg kaller Han min frelser og redningsmann, forsørger og guide.

 

Ja, folk kan kalle meg med ulike navn, men så lenge jeg er verdifull i Guds øyne, er det mer enn nok for meg. Og du også er verdifull i Guds øyne. Han kaller oss ved navn og vi er elsket av han…det er opp til oss ta imot betegnelsene han gir oss som frelst, tilgitt, elsket osv.

Jeg ble spurt en dag av et barn hva er mitt navn. Jeg sa at jeg heter Ligaya og det betyr glad? Da spurte han meg: « Er du glad?» Jeg svarte: « Jeg prøver å leve ut etter mitt navn😊

 

HVA SYNES DU?

Om utlendinger?

Om snyltere?

Gud?

Å være renholder?

Blir du kalt med stygge navn eller hører du bare positive ord om deg selv?

Bryr du deg hva slags omdømme du har?

Fest hverdag

Hei! Hvordan mandagen din har gått i dag? Gikk timene sakte eller den bare hastet av gårde?

Min mandag har vært fullt av gode minner. På arbeid i dag hadde vi besøk av flotte elevene fra ungdomskolen og elever fra videregående skole som bidro til enda mer latter på arbeid. Flinke ungdommer. Føles det som det var fest fordi aktivitetssenter var nesten fult av folk både av de unge og de eldre. 

Søndags middag var wok av squash, paprika, blomkål, kjøtt, løk, tomat og hvitløk og litt krydder. Det var godt sa min mann. En fest middag for han. 

Jeg bakte også eplekake som jeg skulle ha med til de eldre i går. Vi bruker å holde andakt for dem en gang i måned og tar med oss kaker og snitter. De blir veldig glad hver gang vi kommer. Åndelig fest.

 

Selfie før andakten. Kledde meg til en fest av Gud’s ord og kjærlighet.

Lørdag ble jeg invitert av min venninne som feiret 50 år. Masse kaker etter et herlig middag med helstekt gris, vårruller, kjøttsuppe, laks og foccacia, gryterett og pancit. ( Fikk ikke mulighet til å ta bilde av hovedrettene fordi de forsvant fort:) Fest for magen min.

Fredagskveld ble jeg med de eldre på jobb til dans og svingaften med Ørnulft Holthe og Kviknegutta. De eldre hadde det kjempeartig og jeg likeså. Måtte danse, selv om jeg hadde to venstre føtter. 🙂 Fredagsfest både for meg og dem:)

Nå er det rolig. Ingen fest hjemme, men det var meldt storm…så det blir vel snart fest av vind ute:)

Enn du, har du vært på en fest i det siste?