Santa Maria Del Fiore ( Firenze)

Det var en deilig dag på formiddagen her i Firenze.

Min mann ville orientere seg i hva som befinner seg i nærheten av hotelllet og vi fikk et kart av byen.  Målet var å se på den berømte Sta Maria Del Fiore blant annet.

Det kryr av turister.  Det var veldig lang kø for å gå inn der derfor vi tok bare bilder utenfor. Det var virkelig imponerende. 

Her er informansjon om stedet fra: Wikipedia

Basilica di Santa Maria del Fiore (oversatt: «Den hellige Marias blomsts basilika», lokalt kalt Il Duomo) er en katolsk katedral og erkebispesete i Firenze i Italia.

Hva katedralens navn henspiller på er noe omtvistet. Noen mener at det henviser til liljen som er Firenzes symbol, mens andre mener navnet henspiller på Kristus som den blomst som sprang ut av Maria.

Katedralen ble bygd på samme sted hvor det sto en eldre katedral, Santa Reparata fra 800-tallet. På slutten av 1200-tallet var den gamle katedralen blitt for liten. Arnolfo di Cambio ble engasjert som arkitekt i 1296, og han satte seg fore å bygge den største kirke som kristenheten noensinne hadde skuet, bygd som en basilika. Den nye katedralen som ble innviet av Pave Eugenius IV den 25. mars 1436, på årets første dag etter den florentinske kalender, hadde plass til 30 000 personer og var med det den største kirken i kristenheten. Den er imidlertid senere blitt forbigått i størrelse av Peterskirken i Roma, St. Paul-katedralen i London og Katedralen i Milano. Pave Eugenius IV vigslet katedralen den 25. mars 1436, årets første dag etter den florentinske kalender.

Katedralens kuppel ble utformet av Filippo Brunelleschi, som fikk oppdraget foran konkurrenten Lorenzo Ghiberti etter en konkurranse i 1419. Kuppelen er bygd av 4 millioner murstein, måler 42 meter i diameter, veier 37 000 tonn og er verdens største i sitt slag. Brunelleschi hentet inspirasjon fra Pantheon i Roma, men i motsetning til denne, som er murt i betong, er kuppelen til Santa Maria del Fiore konstruert i murstein.

Innvendig er kuppelen dekorert med en 3600 kvadratmeter stor freske som forestiller dommedag, malt av Giorgio Vasari og Federico Zuccari i årene 1572 1579.

Den nåværende fasaden i trefarget marmor er nygotisk og ble oppført etter en arkitektkonkurranse i 1864.

Da Santa Reparata ble revet fant man relikviene av Firenzes første biskop, Sankt Zenobius, og hans urne oppbevares nå i katedralen. I krypten er alle Firenzes biskoper begravet. 

Her er bildene jeg fikk tatt. Litt vanskelig å ta helhetsbilde pga. avstanden.

Jeg spurte mannen min om han kunne ta bilder av meg med katedralen som bakgrunn. Denne gangen  sa han ja:) 

Jeg med den hvite hatten. Måtte kjøpe fra  en sur gateselger for 10 euro fordi det var så så varm under solen.

Bygningen bak meg heter Battistero di San Giovani ( Nederst bilde)

Info fra Wikipedia

Dåpskapellet i Firenze (Italiensk: «Battistero di San Giovanni») er en religiøs bygning i Firenze, Italia, og den har status som en liten basilika. Det oktagonale dåpskapellet står delvis plassert på både Piazza del Duomo og Piazza di San Giovanni, rett overfor Santa Maria del Fiore og klokketårnet til Giotto.

Dåpskapellet er en av de eldste bygningene i byen, konsturert mellom 1059 og 1128 i den fiorentinske romanske stilen.

Selv om den fiorentinske stilen ikke ble spredt over Italia like mye som den romanske fra Pisa eller Lombardia, var dens innflytelse avgjørende for den videre utvikling av arkitekturen, og den dannet grunnlaget som Francesco Talenti, Leon Battista Alberti, Filippo Brunelleschi og andre arkitekter opprettet renessansearkitekturen fra. I forhold til den florentinske romanske stilen kan en snakke om en “proto-renessanse”, men samtidig kan en også se en tydelig innflytelse av arkitektoniske tradisjoner fra sen-antikken i Italia, som for eksempel finnes i San Salvatore i Spoleto, Tempelet i Clitumnus eller kirken Sant’Alessandro i Lucca.

Dåpskapellet er kanskje best kjent for sine tre sett med kunstneriske viktige bronsedører med relieff-skulpturer. De sørlige dørene er laget av Andrea Pisano, og i nord og i øst er dørene laget av Lorenzo Ghiberti[1]. The østlige dørene ble senere omtalt som “Paradisets Dører” av Michelangelo.

Den italienske poeten Dante Alighieri og mange andre kjente renessansepersoner, inkludert medlemmer av Medici-familien, ble døpt i dette dåpskapellet[2]. Faktisk ble alle fiorentinere av katolsk tro døpt her fram til slutten av 1800-tallet. 

Fortsetter til neste innlegg:

Hotel Desiree

 

Hei god morgen til deg. Yes, endelig er vi i Italia. Vi kom så sent i går kveld. Det var 5 timer vente tid i Amsterdam. Vi ankommet hotellet med taxi like før midnatt.

Hotellet vi hadde bestilt som heter Hotel Desiree ligger i tredje etasje av en gammel bygning på flere etasjer. Heisen er så gammeldags at vi var veldig skeptisk å ta den. Resepsjonen er en liten skranke gjennom korridor. Men han ved resepsjonen var veldig vennlig. Han fortalte oss at i tillegg til det vi hadde betalt på forkudd på internett er det et eller annet byskatt vi skal betale. 4 euro per person x antall dager.  Synd at de ble ikke opplyst på deres hjemmeside om det. Men ellers  skal vi ikke klage på temperaturen. 

Gjennom det eneste vindu på rommet ser vi bare gamle bygninger på en så smal gate. Men vi skal ikke bli boende på hotellrommet i kommende dager. Så jeg gleder meg:)

Her er hotellet.

 

Fint taklampe:)

 

Frokost bordet….føles som hjemme. Egg, skinke og ost. Litt kaker.

Koselig spisestue.  Fin utsikt.

Goodbye Norge

Noen ganger er det trist til å forlate et sted man er glad i, men i dag etter å løpt som galning for å ikke bli søk våt av regnet før fylbussen, og endelig fikk satt seg inn i flyet og fly avgårde på vei til Amsterdam, da ble jeg bare glad. Jeg tenkte at det er godt å komme seg i le før man blir enda sykere.
Piloten ønsket oss velkommen ombord og lovet litt turbulens gjennom turen pga. dårlig vær. Jeg som trodde at jeg er kommet til et tryggere sted????
Ørene føltes som dem sprengtes gjennom turen….er vel verre ved forskjølelse.
Men turen gikk jo fint uten mye turbulens. Vi fikk jo til og med kaffe med kake ombord.
Neste stopp Amsterdam.


Skulle vært glad, men

I dag er den dagen jeg hadde lengtet lenge at den skal komme. Reisen til Italia  var bestilt  for lenge siden.  Men jeg har vært syk i flere dager med vonde hals og influensa symptomer at jeg er ikke helt frisk ennå. Men jeg håper at jeg blir bedre etterhvert. 

Jeg tok paracet og tar sjansen at det skal gå bra. Med blandende følelser…tok jeg og min mann hurtigbåten til Trondheim. Reisen begynner….

Ønsker dere en god dag❤

 

Hva er vennskap for deg?

 

Siste ord?

Har du hørt noen døende som har sagt at de angrer på at de ikke hadde prioritert vennskap eller fikk tid til venner?

Kanskje noen av oss vil være i en slik tilstand like før vi dør? At vi skulle ønske at vi tok mer kontakt med dem slik at det tor kontakt med oss i den siste tiden vi har igjen?
Det er ikke rett sier du? Vi har flere hundre venner på fb, Instagram, twitter, whats app også videre. Men hvor mange av dem besøker vi eller besøker oss? Er det noen som kan komme på kort varsel og gi oss velmenende råd eller trøst når vi trenger det eller omvendt? Yes, vi sosialiser oss enda mer gjennom digitale verden, men er det dybden i forholdene?

Men hvorfor er det viktig med vennskap?
Fordi vi er et menneske og vi klarer ikke å leve alene selv om mange påstår at de klarer seg godt alene. Mange er ensomme fordi de ikke har noen venner.
Til med Gud hadde sagt at det er ikke bra for menneske ( Adam) å være alene så han skapte Eva.
Det er lagt i genene våre til å lengte etter noen å tilhøre oss i. Enten i en familie, i grupper eller et samfunn.

” Not lost in the crowd.”

Livet uten å ha et nært forhold med noen er ikke et fullverdig liv.

Aristoteles hadde sagt: Det er forskjell på vennskap basert på nytte og vennskap basert på kjærlighet.
Og fra en ukjent: Vennskap er som en kopp sjokolade, den gjør deg varm tvers igjennom.

Folk i dag har så mye ting de holder på med. Det kan være arbeid, hus og hjem, fritid og hobbyer og familie som skal ta vare på. Men er det fortsatt rom for å bygge bånd til venner?
Etter at jeg har begynt med å bruke facebook og bloggen, ble jeg kjent med flere og jeg synes det er rørende når noen sender oppmuntrende ord når jeg utrykker offentlig min nød. Tenker at noen som bry seg blant mine venner.
Så synd at tiden strekker ikke til alle. Men noen  venner er bedre enn ingen.

Har du mange venner? Ekte venner?
Hva er en venn for deg?

Men om alle andre svikter, Gud er vår venn som alltid er der.

Et lyttende øre, en som gir trøst og styrke og en som forstår.

Ønsker deg en god dag!

 

Dagbok

Hei på deg! Har du bare vidt åpnet dine øyne? Eller koser du deg nå med den deilig morgenkaffen din?

Er det slik at du spretter deg opp av senga med en gang  for å ta fatt på dagens oppgaver med glede og iver?

Ja, hvis du er som meg, er det opp og ned. Noen ganger, dagene er helt grå….bare så vidt man orker å gjøre noe. Man blir bare passive og ser på taket og lurer på om det er fortsatt håp i forskjellige ting jeg brenner for. 

Noen dager er man fullt av energi og tror at man er en superhelt som klarer alt. 

Mine øyne har vært åpen lenge og hjernen er nesten brukt opp til å tenke om den ene eller den andre.

Så hva er den ene eller den andre?

Ja, jeg tenkte hva jeg hadde gjort, ikke fikk gjort, eller hva jeg har lært denne uke.

Hadde jeg hørt noe fra Gud denne uke?

Hadde jeg vært lydig?

Hadde jeg gjort det som jeg hadde planlagt eller ikke?

Har jeg vært sint, skuffet?

Hadde jeg tilbrakt glede til min neste eller skuffelse?

Har jeg vært takknemlig på hva jeg har og ikke har?

Da må jeg se meg tilbake…..

Torsdag, var det en slik dag da solen ga seg til å kjenne. Soloppgangen krevde oppmerksomhet og viste sim stråleglans og jeg ble betatt. Skulle ønske at det er slik hver morgen.

En regnbue viste seg til og med på andre siden av huset. Det minner meg at livet  består fortsatt av håp og mange farger.

Fredag på arbeid hadde vi ” Blues konsert”

Jolly Jumper og Daniel Rossing kom og underholdt de eldre.

Vi mistet både munn og mæle og hørselen ble sprengt og taket ble nesten løftet opp. Men artistene har vært flinke.

Hadde spurt om de ville ha gele med vaniljesaus. Deres medhjelpere takket ja, men han som spilte piano ( Daniel Røssing) lånte bare geleen for å ta bilde og legge ut på Facebook. Syntes at det var artig med en grønn gele. Han som sang ( Jolly Jumper) torde ikke å spise fordi han var redd at geleen trenge seg inn i blåseinstrumentet. Men han kunne spise sa han etter opptreden.

Og her var jeg som takket dem for en flott konsert som brakt ” Livsglede for de eldre.”

På hjemmefronten hadde mannen min kjøpt levende krabbe fra en fisker. Han kokte selvfølgelig krabbene først før han serverte til sin kjære kona.  Det var årets krabbe.

Dagen før serverte han fårikål. Om bord, laget ikke kokken fårikål sa han. Så vi  fant ut at vi kunne ha det til middag. Det vil si han tilbereder og jeg spiser. He he. ( Glemte å ta bilde)

 

Men jeg hadde tilberedt makaroni salat med reker for han. Og han likte det.

E

Fortsatt på hjemmefronten….høst blomster på vinduskarmen

Hobbysiden: Hadde heklet et par gryteklut som jeg har tenkt å gi til noen på arbeid som skal snart ha bursdag.

 

I den åndelig verden….hadde jeg lært at sinne eller å synes synd på seg selv fører bare til søvnløse netter og depresjon. 

En kveld ble jeg sint eller skuffet på  min mann. Jeg hadde spurt om  han å kunne lage et juletre laget av tre som jeg hadde sett på Pinterest. Han sa at han ikke kunne lage slik fordi det er et arbeid for en finsnekker. Men jeg tenkte at han kunne snekre om alt mulig og det er ikke noe problem for han å gjøre det. Til og med meg jeg kunne klare å lage det juletreet  hvis jeg ikke hadde vært  redd  til å  bruke hans elektriske sag .Jeg var redd for at jeg kommer jeg til å kappe av  mine fingre.

Det resulterte selvfølgelig at jeg ble stille hele kvelden og ikke ville snakke med han nesten uansett hvor mye han prøvde. Ville ikke heller sove ved siden av han på soverommet. Jeg gikk ned på stue og la meg på sofa. Innerst inne ble jeg minnet om at jeg bør ikke sove slik. For hva skjer da hvis jeg ikke våknet dagen etter eller om mannen min ikke gjør det? 

Gud minnet meg om å tilgi. Men sta som jeg var….sa jeg til Gud at jeg skal bare tenke litt. Ja, jeg fikk tenke litt, til og med nesten hele natten og nesten uten søvn. Jeg tenkte hvorfor jeg er så skuffet å ikke få viljen min? Jeg kikket litt på stuen vår og fant ut at det er ikke plass for den juletreet heller som jeg ba mannen min å gjøre. Og hvis han lager det, blir det bare bortkastet. Og jeg som hadde ødelagt kvelden for meg og min mann og mistet nattesøvn. Hvorfor har jeg vært så dum? 

Bra at både min mann og jeg fikk en ny dag til. Og da han sa god morgen til meg og spurt hvorfor jeg sov på sofaen den natten, sa jeg at jeg var skuffet fordi han ikke ville lage juletreet for meg, men fant ut at det ikke var plass for den i huset heller. Så det er ikke noe vits. Og hvis jeg hadde bare hørt fra Gud fra første stund…hadde jeg sovet godt den natten. Men, jeg lærte i hvert fall noe.

Avslutter med dagens vers som minnet om akkurat hvordan jeg skal være:

Drap og sinne 
21 Dere har hørt det er sagt til forfedrene:  Du skal ikke slå i hjel. Den som slår i hjel, skal være skyldig for domstolen. 22 Men jeg sier dere: Den som blir sint på sin bror, skal være skyldig for domstolen, og den som sier til sin bror: Din idiot! skal være skyldig for Det høye råd, og den som sier: Din ugudelige narr! skal være skyldig til helvetes ild.
   
 23 Om du bærer offergaven din fram til alteret og der kommer til å tenke på at din bror har noe imot deg, 24 så la gaven ligge foran alteret og gå først og bli forlikt med din bror. Så kan du komme og bære fram offergaven din! 25 Skynd deg å komme overens med motparten din mens du ennå er sammen med ham på veien. Ellers vil motparten din overgi deg til dommeren, og dommeren til vakten, og du blir kastet i fengsel. 26 Sannelig, jeg sier deg: Du slipper ikke ut derfra før du har betalt til siste øre. 

Mirakler

Ord for dagen
Når dine personlige ressurser virker som de fordamper,

når ressurser utenfra ikke kan sette din knuste verden sammen igjen,

og når til og med bønn synes å dø fra dine lepper…

” Vent…vær tålmodig.”
Tro at det finnes et mirakel inne deg

og du vil kjenne at det begynner å vokse.
Miraklet inne deg er “Håp.”

Inspirert av boken: Stille stunder for travle kvinner

 

Neglect

 

See the source image

Bildesource

Quote from CCF Lifegoals

Neglect your body and one day it shall surely fail you.

Neglect your family and one day it might be doubly hard to get their loyalty.

Neglect God and one day you will be calloused to hear His voice.

 

Relational health does not only mean being kind to the people we like, 

but it is also understanding and relating well with people from all walks of life.

Lifegoals

 

 

Ha en fin dag til deg:)