Vandring gjennom 9000 år

Får du blod på tann når du ikke har forventet at du skal få se noe interessant når du ikke hadde forventet det? I hvert fall gjorde jeg det det da vi (smertegruppen) skulle finne et sted å drikke kaffen vår og spise matpakken. 

Så dette hus…ubebodd. Det var vel et samle punkt før i tiden, men nå er det forlatt. Vi tenkte ikke å gå inn der for å drikke kaffe, men ved siden av merket vi en annen plakat. Neste bilde

Hva er dette for noe? Lurte vi. Ingen hadde lyst på å være med på vandring i 9000 år. Men vi fant ut at vi kan forkorte det gjennom å vandre i området og kanskje vi kunne finne et sted å spise matpakken vår. Til og med en i gruppen hadde bursdag og kjøpe kaffebrød til hver og en.

I plakaten står det at kulturmiljøet på Refsnes er et fyrverkeri av mangfold og variasjon. På stien gjennom kulturminneområdet vandrer man gjennom 9000 års historie fra steinalder  for mange tusen årstiden til dagens bosetting og bruk av området.

Vel, det hørtes interessant og og vi vært enige om å utforske området. Blir vi så sliten, kan vi alltids snu.

Første stopp var her. Jernaldergravfeltet. Det var 40 små røyser danner gravfeltet fra eldre jernalder på Refsnes. Over tid, mellom 200 og 600 e.Kr., ble det som startet med en enkel begravelse til et stort gravfelt tilknyttet gården eller gårdene i området. Menneskene viste sine døde ære, de ble gravlagt etter tidens skikk og bruk av røysene ble stelt og passet som de dødes, forfedrenes, boliger. Røysene var godt synlige fra land og sjø. Fra sine nye boliger i røysene kunne de døde skue utover området og passe på at slekten skjøttet gårdene godt.

Ved innføringen av kristendommen gikk det gamle gravfeltet, ut av bruk. Ettersom århundrene gikk, forsvant gravene ute av syne under gress, busker og trær. Borte var kunnskapen og om kjennskapen til det gamle gravfeltet i følge plakaten)

( Røysene ble avdekker og ryddet for å gjøre de synlige)

Neste stopp er bautaen på Refsnes. Den ble reist i 1914 til ” minde over mænd” fra Stjørn som deltok i krigen (801-1814) Krigen var  Napoleon krigen og Norge var som del av det Dansk-Norge riket Napoleons allierte. Også Nordmenn måtte kjempe i krigen, og 30 menn ble utkalt fra Stjørna. Ikke alle kom hjem.

Vi gikk videre og fant denne gamle isdammen. 

I følge skiltet: På begynnelsen av 1900-tallet bygde grunneier Anders Refsnes (1879-1939) en demning ved enden av en naturlig revne i landskapet på gården sin. Han lagde en dam for å produsere is. Isen fra den isdamen skulle holde laksen, som ble tatt i nøttene på gården, kald og fersk under transport inn til Trondheim.

Og her var det en plass hvor de hadde steinalderenshus, og det eneste synlig bevis er de tre store fordypningene foran oss, i følge skiltet.

En gang stod ei enkel tømmerhytte på berget på Refsnes. Dette var “vorpet”, som er en gammel fiskemetode på berget på Refsnes. Vorpet ble plassert der sjansen var størst for godt fiske. På refsneset hadde man godt utsyn og kunne følge med når laksen kom inn fjorden.

Vi gikk videre og fant disse:

Det var vel her de dømte folk hvis de hadde begått lovbrudd.

Lurte på om de var her de poserte etter et bryllup?

Avslutter med disse bilder hvor hodene ble (de som har begått lovbrudd) satt på stake på de tre holmene i sjøen like utenfor neset til skrekk og advarsel; Stekkelsteinan.

Det var fælt hvordan de behandlet kriminelle før i tiden. Men, det var en lærerikt vandring. 

Liker du å oppdage slike tursteder?

12 kommentarer

Siste innlegg