Livet hos tante og onkel

Dette er fortsettelsen av historien om mitt liv fra barndommen som fortsetter etterpå til voksen alder før jeg kom til Norge.  Jeg har sagt det før (forrige innleggene) at jeg skriver denne historien for å inspirere andre som har det vanskelig. Det går an å komme seg ut av elendigheten uansett hva den måtte være med hardt arbeid og med troen til Guds hjelp. De som har vært slem mot meg har bare vært brukt av Gud til å forme meg til en kvinne som jeg er nå. Jeg har tilgitt dem og ønsker dem vel. Jeg har det bra nå og er lykkelig.

Å kunne skrive om det som har vært vond og som har ligget i mine tanker i mange år er terapi for meg. I tillegg, utvikler jeg norske ferdigheten min og det trengs.

 Jeg har delt denne historien på min engelske blogg, men nå skriver jeg den på norsk. Har nettopp begynt med å skrive og derfor det er mye igjen. Mye å fordøye og smerter at jeg trenger en pause av og til og heller skrive om nåtiden min som er mer lystbetont.

                                                                      

                                                                                                       source
Fattigdommen spredte oss som sauer, som trengte en hyrde. Farmoren fant ut at det ville være bedre for oss å bo hos noen av våre slektninger, som hadde bedre liv enn vi hadde, slik at vi kunne få skolegang. Så ble jeg sendt til en av mine tanter mot min egen vilje. Foreldre mine hadde vel ikke noe valg heller, når de ikke klarte å brødfø oss alle sammen. Faren som var blind og moren som slet å forsørge oss. Men jeg var redd for å forlate hjemmet og var veldig engstelig. Jeg visste ikke hvordan disse slektningene ville behandle meg. Ville jeg ha en bedre fremtid i deres varetekt? Mange spørsmål som surret i mitt unge sin. Min to år eldre søster var allerede hos dem fra før og det ga meg litt mot til å være borte fra mor og far og yngre søsken.

                                      
Min tante og hennes mann eide to hus. Den første brukte de som verksted i tillegg som leilighet og den andre som et permanent bosted. Min søster bodde i det første huset, gikk på skole der mens jeg bodde i det andre huset. Hver helg kommer min søster hjem sammen med dem. Da ble jeg så glad hver gang vi kunne være sammen. Å ha noen jeg kunne betro meg med og bli trøstet. Å føle at man er ikke alene i verden ga meg styrke.
 Tanten vår (søsteren til faren vår) var ikke slem i det hele tatt. Hun slo ikke oss, men gjorde ikke noe for å gjøre livet bedre for oss, som er da hennes nieser.  Kanskje fordi hun selv ikke hadde noe jobb og ble bare forsørget av hennes mann. Ja, vi ble sendt til skole, men ble behandlet som hushjelper. Jeg forsto selvfølgelig at vi måtte betale for hva vi spiser og for skolegang. Jeg hadde ikke noe imot av å jobbe heller. Var vant til det, men jeg følte at det ikke var riktig fordi vi spiste ikke sammen med dem, men etter  at de var ferdig. Uansett hvor sultne vi var, måtte vi vente til alle var ferdig med å spise. Naboene visste ikke engang at vi er slektninger av husets eier. Vi fikk ikke lov til å snakke med dem.
   

Mannen til min tante var en meget streng mann . Han likte ikke at vi gjør ingen ting.  Jeg skalv inni meg hver gang han var hjemme. Jeg var så redd for at han skulle se meg sittende, selv om alt arbeid var unnagjort. Han kunne bli sint. Hvis det ikke finnes noe mer arbeid for meg å gjøre, finner han alltid noe å sysselsette meg med som for eksempel å vaske toalettene to ganger i samme dag. Han likte ikke at vi tok oss en pause.

En dag, hadde jeg et uhell og brakk toppen av en cisterne på toalettet. Da ble jeg så redd. Redd for hva mannen til min tante skulle gjøre for å straffe meg. Der og da hadde jeg bare lyst til å forsvinne enn å møte hans vrede. Søsteren min, som var hjemme den tiden kunne ikke gjøre noe heller. Jeg gråt og gråt og ba til Gud om hjelp til å få slippe straffen, som jeg visste at jeg kommer til å få. Da min onkel kom hjem og fant ut hva som skjedde, slo han meg så hardt på ansiktet. Jeg var så sjokkert og jeg ble nesten lamme av frykt foran ham. Tårene ville ikke komme ut , redd for at han ville slå meg engang til hvis jeg gråt mens han kikket sint på meg. Han var en stor og sterk mann og jeg var en liten ni år gammel jente. Men hva kunne jeg gjøre? Gråt stille da han forlot meg og lettet over at han bare slo meg en gang. Jeg trodde han skulle straffe med mer enn det. Uansett ville jeg ikke være der lenger. Jeg ville hjem til mine foreldre for å få trøst. Jeg lurte på om hvis de bare viste hvordan jeg hadde det, hvordan ville de reagert da? De kunne kanskje ikke gjøre noe heller ettersom faren min er blind og moren min kom bare fra et fattig vilkår. Det vil kanskje bare knuse deres hjerte og jeg ville bli enda mer tristere.
 Ikke nok med det, noen av mine fettere var ikke snille mot meg heller. Det virket som de har arvet farens væremåte å behandle meg. En eldre kusine slo meg bare pga. jeg hadde skåret en sitron på feil måte, ifølge henne. Hvordan kunne jeg vite hvordan hun ville ha det? Hun fortalte meg ikke fra begynnelsen. Forresten, hun trengte bare saften av det og sitronen ville bare bli presset sammen allikevel.  Hvem bryr seg da hvordan jeg deler dem i to? Men det gjorde hun. Fra da av, hatet jeg også henne.

                                                            

                                                                                    source

 

En av hennes bror elsket å få meg til å gråte. Nå og da brukte han hodeputen min som dørmatte for å tørke bort støvet fra føttene hans. Jeg kunne ikke gjøre noe annet enn gråte. Hvem ville trøste meg? Ingen! I tillegg var de som små sjefer også. Gjør dit og dat.  Hent dit og dat. Klø meg på foten eller massere ryggen min. Det virket som de alltid finner på noe som jeg måtte gjøre for dem. Jeg hatet dem, og jeg gråt mye . Tårene var min venn. Jeg skulle ønske at vi ikke var fattige. Jeg skulle ønske jeg kunne endre på det elendig livet mitt . “Hvor er du Gud ? ” Det var ropet fra mitt hjerte . Jeg gråt og ba, men jeg trodde at Gud hadde problemer med å høre min bønn om hjelp. Kanskje en dag ville han lytte . Lytte til min bønn om hjelp . Høre ropet fra den som er undertrykt . Jeg følte meg så alene. Ville det være bedre å be til den onde  isteden? Tanken skremte meg, men kanskje han kunne hjelpe meg . Men han var ikke tilstede. Kanskje det var han som var med meg da derfor  livet mitt så vanskelig. Jeg flyktet da til eventyr verden hvor jeg kunne være en prinsesse og har alt jeg kunne ønske meg…….der kunne jeg i hvert fall smile. I den virkelig verden har det bare vært kun hat og smerter som bodde i mitt hjerte og lykken og smil var fremmed for meg.

       

 

Jeremia: 29:11 For jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker  og ikke ulykkestanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp.

 

JOY

Hvis dere har lyst, kan dere lese begynnelsen her:

Fjerde del. Jeg mistet noe

Tredje del: Strid om arven

Andre del: Det var en gang det var mørk

Første del: Askepot

 

 

28 kommentarer
  1. Er blitt som en bok dette! Ikke et lett liv! Tenk så heldige vi er i dette landet..Men det var nok sånn her før i tiden også..Glad du fikk hjelp, og har funnet din vei! 🙂 Ha en god lørdag!

  2. Tusen takk for at du deler. Det er som å se det i film, når jeg leser din historie………. Det er mye trist i verden – og forferdelig for barn å oppleve. Men mye kan ende godt og hos deg har det det 🙂
   Selv om du har det vonde inne i deg.
   Da er det godt å få det ut – fortelle om det – skrive om det. Det er terapi.
   Ønsker deg en god lørdag 🙂

  3. Takk for at du leste. Setter stor pris på det. Ja, det har vært en terapi for meg og jeg setter så mye pris på erfaringene jeg hadde fått gjennom livet.
   Ønsker deg også en god lørdag:)Etdiktomdagen:

  4. Takk i like måte Joy 🙂 Mye av det du skriver er så sårt og jeg forstår deg mye…. jeg har foreldre som har fortalt mye om sin yngre tid, om hvordan de hadde det før da de bodde i Vietnam. Om hvordan dems foreldre hadde det osv.

  5. Både gruer og gleder emg til å lese det du skriver. Eg gråter alltid. Skjønner ikkje at du klarte deg. Skjønner heller ikkje at du fortsatt tror på en gud. Men det er meg. Du er ei flott dame som vrkelig har klart deg tross eit lv utenfor min fatte evne. Stor stor klem vennen

  6. Tusen takk for at du deler din historie. Selv om det du gikk gjennom var vondt og det smerter å dele minnene, tror jeg Gud kan bruke deg og din fortid til å nå mennesker i dag! Og jeg tror også at Gud vil velsigne deg for at du er villig å dele av deg selv ❤️

  7. Det er ikke meningen at jeg skal gjøre deg trist min venn. I og med at jeg fortsatt tror på Gud er fordi han hadde hjulpet meg å komme gått ut av det. jeg hadde møtt Han da i senere tid derfor er jeg blitt som jeg er og klart å tilgi:) men det er jo min tro:)gretashobby:

  8. Ikkje ver lei deg fordi eg gråter. Eg har vonde minner fra barndommen eg og. Og kommer på dem. Men ikkje slike som du. Eg ahr jobbet meg ut av mine med å skrive. ikkje på blogg, emn skrev til min mann og til min bror. Dei hjalp meg. Å skrive for å frem alt eg alltid bra. Lykke til klem

  9. Kjære deg gode venn <3 <3 Jeg tenker som så at hadde jeg sett deg som den jenta, hadde jeg gitt deg en kjempestor og varm klem, og tatt deg med bort. Jeg får vondt av hvordan du har hatt det, men Gud har gjort deg sterk, vis, klok, snill og omsorgsfull mot alle mennesker <3 <3 <3
   Ønsker deg en kjempefin lørdag, og en fortsatt kjempefin og god helg 🙂
   Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

  10. Jeg ville sikkert hatt den klemmen Toril:)
   Ja, det var et under fra Gud. Takk for at du fortsatt leser selv om det var mye trist:)(N) Hakrilas Abyssineroppdrett:

  11. Jeg mener alle har kjempegodt å lese ærlige blogger, og ærlige fortellinger skrevet av dypet av sitt hjerte, enn overfladiske blogger som bare handler om overfladiske ting.
   Ønsker deg en kjempefin lørdag 🙂
   Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

  12. Fint å lese historien din selv om den er både trist og vond…og det er flott at det hjelper deg å skrive om det…viktig at folk som har opplevd slikt deler sine historier 🙂 Glad for at du har det fint nå..det fortjener du virkelig 🙂 Klem <3

  13. Sikkert litt terapi også å skrive alt ned. Du er rimelig tøff og sterk tross alt, og som leser gjør det jo vondt, så hvordan du har hatt det er jo nesten ufattelig 🙁 Klem til deg 🙂

  14. Tårene presser seg på hos meg. Det er forferdelig at et barn skal oppleve slikt. Og du skriver så godt at en lever seg inn i situasjonen til den stakkars lille jenta.
   Hva slik erfaring gir, er en veldig spesiell selvstendighet. En blir utstøtt nettopp i den tiden en utvikler forholdet sitt til omgivelsene, og en lærer seg å stole på seg selv og klare seg uten å være med de andre. Slik at når en først tror, så tror en skikkelig. Jeg mener jeg ser din selvstendighet. Dine stadige løft av Gud vitner om selvstendigheten din, og det samme gjør det faktum at du alene, som en mor, ga meg liv.
   Må kjærligheten nå deg i rikt monn. 🙂

  15. Det var tøft Anders at jeg gråter også hver gang jeg leser og da jeg skrev det, men det er en terapi for meg. beklager at jeg får deg til å gråte, men slik var det og det var bare begynnelsen av lidelsene jeg måtte gå gjennom før jeg blir endelig lykkelig og fri.
   Takk for at du leste:)Anders:

  16. Jeg gråter gjerne. Du viser hvor fryktelig verden kan være, og du viser hva som har formet deg. Alle har godt av å se at verden kan være ille. Og alle lærer deg bedre å kjenne. Gud hadde virkelig en plan med deg.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg