De gamle og de nye!

Se kildebildet

Bildesource

 

De gamle og de nye

Det er en tradisjon i Norge at rundvasken skulle gjøres like før julen. Og jeg fant ut at jeg skulle i hvert fall begynne med kjøkkenskapene og skuffer. Kanskje det er en del ting i skuffene som er utgått på dato og trenger å bli fornyet. Vi handler og handler som regel i løpet av året og skuffene har bare så vidt plass til nye varer. Og etter en del sortering og rydding, fikk jeg ordnet varene slik at det er blitt oversiktlige. Fant ut at vi må begynne å bruke en del matvarer før snart er det utgått på dato som meg selv.

Vi hadde også nylig ryddet ting og tang i huset der min svigermor bodde da hun levde og masse matvarer var utgått på dato. Vi tømte de ute på åkeren og fuglene hadde plutselig fått julen på forskudd. De var ikke heller nøye om hvilket år matvarene hadde gått ut på dato. De bare glefset i seg matvarene.

Det var jo litt synd å kaste masse ting og tang som ble samlet gjennom årene, men vi har ikke mye plass hjem hos oss heller. Masse ting ble gitt bort, men en del ting som var ubrukelig at de havnet på søppelplassen.

Jeg tenkte på menneskeliv. Jeg for eksempel liker å kjøpe nye klær selv om skapene er fulle fra før. Kjøper ikke dyre klær, men jeg synes at det er artig å ha noe nytt selv om det var kjøpt på tilbud. Og det er ikke bare meg med tanke på hvor mange som handler masse på butikkene. Jeg tenkte på den dagen når jeg skal forlate jorden. Jeg har ikke rikdom, men det er en del ting og tang som jeg hadde anskaffet meg gjennom årene. En dag havner de i loppemarked eller søppelkassen. Men jeg har i hvert fall fått glede ved å bruke dem.

Men det er ikke bare materielle ting som vi samler gjennom årene. Vi samler på både gode og dårlige minner. Vi hører mye rart som forgifter tankene våre. I dag er det ikke en måte på hva som blir tilbud til oss gjennom media og halve av dem skulle være nok. Vi klarer ikke en gang å sortere noen ganger hva som gagner oss eller ikke. Kanskje trenger vi også rundvasking i våre tanker? Fjerne bort gamle eller stygge tanker og bytter dem med nye og gode tanker? Skadelige tanker, onde tanker osv?

Avlutter med dette verset:

Filipperne 4:8  For øvrig, brødre: Alt som er sant, alt som er edelt, rett og rent, alt som er verdt å elske og akte, all god gjerning og alt som fortjener ros, legg vinn på det.

Hva med deg?

Bruker du også rundvasking før jul?

 

 

 

 

12 kommentarer
  1. nei rundvask til jul gjør jeg ikke ,har ikke helse til det,men tar no litt mer enn en vanlig helgavask ,det gjør jeg :=) men ikke ned i skuffer og inn i skap.
   Har tenkt eg skal rydde litt i kleskap for som du ,så liker jeg også å kjøpe litt nye kle ,da må noe annet bort,og noe er i minste laget,kroppane våre forandrer jo seg litt,så kanskje det er det jeg skal gjøre i dag,rydde litt i kleskap så har jeg et par poser å putte i en klesboks neste gang jeg skal på butikken :=)

  2. Du er da ikke utgått på dato 🙂 Men ja, matvarer og sånt går jo ut på dato, og det er godt å få brukt det før det skjer 🙂
   Rundvasken her i huset foregår etter jul. Julen bringer med seg mye støv og rot inn i huset. Og jeg synes det er viktigere å bruke kreftene på vasken etterpå. For ellers blir det jo to ganger på kort tid. Men helt ærlig, det blir ikke så mye vasking. Normal rengjøring er helt ok, også til jul og etterpå 🙂 Ikke røyker jeg, og ingen andre gjør det innendørs her i huset uansett. Så den rundvasken min mamma hadde før i tiden, er unødvendig i mitt hjem.
   Det blir fort ganske mye klær i skapet ja. Men nå har jeg faktisk ikke handlet noe de siste månedene, og i tillegg har jeg også ryddet bittelitt. Er ikke i shoppingmodus for tiden. Og det å gå på shopping er et stort ork. Helsa mi liker det ikke lenger. Så sånn sett blir det jo rimelig da 🙂
   Den indre opprydningen skjer kontinuerlig for tiden. Jeg er jo i læring, for å mestre hverdagen min. Så da er det mye sortering på gang 🙂
   <3

  3. Mange kloke tanker her. Vi prøver kanskje å dekke et slags “Tomhetsbehov” ved å handle ting vi strengt tatt ikke trenger? Men: Pengene skal jo være i omløp, ellers stopper jo alt opp. Flott at det som var utgått på dato kom fuglene til gode! Jeg skal ikke vaske så mye, men det føles godt å ta en liten vaskesjau og rydde i kjøkkenskapet før jul. Nå har jeg bare bodd her i 2 1/2 mnd, så jeg har ikke samlet så mye. “Rundvasking i våre tanker” var en fin tanke! <3

  4. Eva: Hjertelig takk for at du delte dine tanker om innlegget. Koselig.
   Ja, det er jo slik at vi gjør det som vi synes er best for oss.
   Du har rett i det det blir en del rot etter jul. Det er en tanke å rundvaske isteden etter jul.
   God bedring til deg.

  5. MJmettejosteinsdatter: Jeg synes ikke heller at det er nødvendig med rundvask. Bedre å ta det når det trengs.
   Ja, å rundvaske sitt indre er viktig i ny og ne:)

  6. fruensvilje.blogg .no: Ja, det er ikke då enkelt når helsen ikke strekker til.
   Hos meg er det ikke sikkert at jeg makte å vaske rundt hele huset.
   Men jeg synes likevel at du er produktiv i mange ting. Å gi bort klær gjør jeg også. Men jeg tar med til filippinene:)

  7. Tar ikke så grundig rundvask som før. Da ble alt vasket. Nå blir det det som trengs mest, og det jeg orker. 😉
   Burde nok hatt rundvask i meg også 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg